Liječenje zuba ili endodontska terapija

Model zuba

“Potrebno je liječenje zuba” je rečenica koju ste vjerovatno već čuli od stomatologa. Ali da li tačno znate šta to znači i koja je svrha liječenja zuba (ili preciznije – liječenja kanala zuba)? Za početak ćemo najprije istaći – pravilno liječen i izliječen zub će vam obezbjediti funkciju kao i svaki zdrav zub, a nepravilno liječen ili neliječen zub može biti uzrok ne samo gubitka tog zuba već i niza drugih veoma značajnih zdravstvenih komplikacija.
Liječenje kanala zuba (stručno – endodontska terapija) je intervencija koja se sprovodi najčešće u slučaju većeg oštećenja zuba, a čiji je uzrok uglavnom karijes ili eventualno povreda, odnosno prelom zuba. To znači da je karijes toliko uznapredovao da je došao u kontakt sa zubnom pulpom odnosno živcem koji se nalazi u središtu krune i u kanalima u korjenu zuba. Kontakt zubne pulpe sa bakterijama iz karijesa dovodi do svima poznatog, izuzetno neprijatnog i nepoželjnog bola zuba. Zubobolja koja se javlja spontano, sama od sebe (dakle bez nadražaja kao što su hladno, toplo ili slatko) je gotovo siguran znak prodora infekcije do pulpe i posljedičnog zapaljenja pulpe. Međutim, treba istaći da čitav ovaj proces može imati i hroničan tok, bez jasno izraženih simptoma. Naime, u velikom broju slučajeva prodor karijesa do zubne pulpe protiče neupadljivo i mirno, bez jakog bola, uz eventualni osjećaj povremene nelagode. Prema tome redovne kontrole su jedini način na koji možete karijes držati pod kontrolom jer ukoliko zub zaboli vjerovatno je već suviše kasno za neku manju plombicu, a od stomatologa ćete najvjerovatnije čuti: “Potrebno je liječenje zuba”.

Liječenje kanala zuba je kompleksna i tehnički zahtjevna intervencija koja podrazumjeva najprije pravilnu dijagnostiku. Zatim se pristupa uklanjanju živca i krvnih sudova iz kanala pomoću odgovarajućih instrumenata (pacijentima poznate kao “šarene iglice”), dezinfekciji kanala i aplikaciji lijeka. Nakon utvrđene sterilnosti kanala slijedi pečaćenje kanala odgovarajućim materijalima čime se blokira prodor infekcije dalje kroz zub do okolne kosti. Čitava procedura liječenja se uobičajeno sprovodi u nekoliko seansi i zahtjeva adekvatno poznavanje anatomije zuba od strane stomatologa, upotrebu odgovarajućih instrumenata i medikamenata, obaveznu upotrebu rendgen snimka i svakako – izuzetan trud i strpljenje, kako stomatologa tako i pacijenta. Uz ispunjenje ovih uslova taj trud na kraju biva nagrađen – u potpunosti, funkcionalno i estetski, oporavljenim zubom.

Liječenje zuba faze