Preosjetljivost zuba

Preosjetljivost zuba

Preosjetljivost zuba je jedan od čestih problema u usnoj duplji. Prema podacima ADA (American Dental Association) svaka treća odrasla osoba se susreće sa ovom tegobom. Glavni simptom preosjetljivih zuba je oštar bol koji se javlja najčešće prilikom konzumiranja hladnog jela ili pića (sladoled, sokovi i sl.). Osim hladnog, bol često izazivaju i toplota, zatim slatkiši kao i mehanički nadražaji (dodir ili trljanje četkicom).

Ovdje želimo naglasiti da nisu u pitanju frakturirani (prelomljeni) zubi ili zubi zahvaćeni karijesom, već na prvi pogled potpuno zdravi zubi.

Uzroci preosjetljivosti zuba

Šta je onda uzrok bola?

Uzrok bola kod ovakvih zuba može biti:

  • istrošenost gleđi (površinskog sloja zuba), ili
  • ogoljavanje korjenova zuba usljed povlačenja desni

Gleđ je površinski, zaštitni sloj zuba čiji gubitak dovodi do izlaganja dubljih slojeva zuba dejstvu nadražaja iz spoljne sredine. Dublji slojevi zuba (dentin), za razliku od gleđi, sadrže uske kanale u kojima se nalaze završeci zubnog živca. I upravo ovi nervni završeci jesu osjetljivi na hladno, toplo ili slatko koje unosimo kao hranu ili piće (upoznajte strukturu zuba ovdje). Do trošenja gleđi najčešće dolazi zbog nepravilnog pranja zuba i prejakog pritiskanja četkicom, zatim zbog škripanja zubima ili nepravilnog kontakta sa drugim zubima, a dokazano je da štetno po gleđ djeluje i pretjerano konzumiranje kisele hrane ili gaziranih pića.

Drugi uzrok preosjetljivosti jesu ogoljeni korjenovi zuba. I ogoljeni korjenovi takođe mogu biti posljedica nepravilnog pranja zuba ali ipak mnogo češći razlog nastanka ogoljavanja korjenova jeste loša oralna higijena koja dovodi do razvoja parodontopatije (ogoljavanje korjenova zuba je jedan od osnovnih znakova parodontopatije).

Terapija preosjetljivih zuba

Kako mi možemo da vam pomognemo u stomatološkoj ordinaciji?

Prije svega potrebno je sanirati već nastala oštećenja na površini zuba. Dakle, postavljamo estetske ispune (plombe) u boji zuba na mjestima gdje je došlo do gubitka gleđi (najčešće u predjelu vrata zuba). Na ovaj način štitimo dublje slojeve zuba od nadražaja iz spoljne sredine. Drugi korak je primjena gelova visoko koncentrovanog fluora koji ojačavaju gleđ. Osim toga, ovi gelovi vrše i zatvaranje (tzv. “pečaćenje”) otvorenih kanalića u dentinu na mjestima gdje je gleđ već istrošena kao i na mjestima gdje su korjenovi ogoljeni. U slučajevima jače izraženosti ogoljavanja korjena moguće je izvesti i parodontološko-hiruršku intervenciju nadomještanja desni preko ogoljenog korjena zuba, a kao krajnja mjera izvodi se devitalizacija zuba tj. uklanjanje zubnog živca.

prije

Stomatoločka sanacija erozije na zubu foto prije

poslije

Stomatoločka sanacija erozije na zubu foto poslije

Šta vi možete da uradite kod kuće?

  • prilikom pranja zuba ne vršite veliki pritisak četkicom
  • koristite pastu za osjetljive zube
  • koristite kvalitetnu četkicu sa mekim vlaknima, mijenjajte je redovno na 2-3 mjeseca
  • izbjegavajte konzumiranje kisele hranje i gaziranih pića u velikim količinama

Kao interesantnu informaciju navešćemo jedno istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji među osobama koje su navele da svakodnevno konzumiraju gazirane sokove. Primjećeno je da je gleđ manje oštećena kod onih koji su pri konzumiranju koristili slamčice. Objašnjenje koje se samo nameće je da u tom slučaju gazirano piće manje dolazi u kontakt sa zubnim tkivom. Pa ukoliko baš ne možete bez Koka Kole – bar se potrudite da imate slamku pri ruci.